Nieuws

Volgen op

Peter van Diermen en Joop Brand; afscheid na een decennium lang opleiden

De wegen van IJsselmeervogels en Hoofd Jeugdopleiding (HJO) Peter van Diermen én adviseur Joop Brand gaan scheiden na het einde van dit seizoen. De samenwerking, die bij elkaar 10 seizoenen en ruim 10 jaar geduurd heeft, heeft de jeugdopleiding van IJsselmeervogels zeker geen windeieren gelegd.

Historie en ontwikkeling

In de winter van 2012 nam toenmalig bestuurslid technische zaken, Marcel de Graaf, contact op met Peter van Diermen. Na een aantal goede gesprekken stapte Peter van Diermen samen met Joop Brand in om de jeugdopleiding op een andere wijze vorm te gaan geven. Het doel was om de opleiding naar een structureel hoger niveau te tillen. Vele kampioenschappen, bekeroverwinningen en promoties van diverse teams later kan met recht gezegd worden dat de jeugdopleiding grote sportieve en mooie stappen heeft gemaakt. IJsselmeervogels is in de top 200 van jeugdopleidingen gestegen van de circa 160e positie naar een plek bij de top 25. Later dit najaar zal vakblad ‘De Voetbaltrainer’ een nieuwe ranglijst publiceren.

Doelstelling en talent

Een andere doelstelling was om één jeugdspeler per drie jaar op wedstrijdselectieniveau af te leveren (lees bij de eerste 16) bij ons eerste elftal. De afgelopen tien jaar hebben meerdere spelers uit de opleiding de stap naar de 3e divisie, 2e divisie en hoger kunnen maken. Destijds begon dat met Bryan Burgerhout en Mike van de Laar. Daarna volgden Fouad Belarbi, Joël Drommel, Dylan Chiazor, Jan van Willige, Yassine Tekfaoui, Adil Haian, Christos Ibrahim, Stan Beune, Julian Prinsen, Jordy Ruizendaal en Gerwin van de Groep. Ook spelers als Jeffrey van den Dikkenberg, Argjend Selimi, Sjohn van Gulik, Mark de Graaf, Wesley Mink, Rick Blokhuis en Justin Ruizendaal deden regelmatig in het eerste elftal mee of hebben deel uitgemaakt van onze A-selectie.

Naast bovenstaande spelers mogen we Pascal Koelewijn (Vitesse), Daniël Beukers (AZ Alkmaar), Sofian Assila (PEC Zwolle) en Joyce Nsingi (Roda JC Kerkrade) niet vergeten te vermelden. Deze jongens zijn momenteel in de eindfase van een BVO jeugdopleiding en proberen de stap naar de Eredivisie of Keuken Kampioen Divisie te maken. Verder zijn er momenteel een aantal jeugdspelers die behoorlijk aan de weg timmeren bij de BVO’s waar zij spelen. Dit zijn Seth Annink (PEC Zwolle), Juda Beunk (Vitesse) en Meriton Haliti (FC Utrecht).

Wie wij natuurlijk niet mogen vergeten, zijn een aantal vrouwelijke parels, Williënne ter Beek, Esmee de Graaf en Sophie van Vugt, die groot zijn geworden en gestart zijn in de jeugdopleiding (tussen de jongens) bij IJsselmeervogels. Ook daar zijn wij als club heel erg trots op!

Geduld en kwaliteit

Veel van de hiervoor genoemde spelers komen niet meer uit voor IJsselmeervogels en laten hun voetbalkwaliteiten in de omgeving bij andere clubs zien. Dit zouden Peter en Joop graag anders zien, alleen ligt hier wel een bepaalde complexiteit en uitdaging voor de opvolgers! Het toverwoord is “geduld”, echter mogen we ook niet ontkennen dat onze jeugdopleiding een bepaalde kwaliteit genereert wat enorm veel externe scouts aantrekt. Door de samenwerking met FC Utrecht in het afgelopen jaar te intensiveren hebben wij een relatie met een BVO (als partnerclub) waar we spelers met een gerust hart naar toe kunnen sturen en feedback op kunnen halen, echter kijken diverse clubs tegenwoordig steeds vaker op onze velden. Deze interesse en aandacht is ook iets waar we als club heel erg trots op mogen zijn c.q. is een groot compliment voor onze jeugdopleiding.

Het geduld als toverwoord geldt overigens niet alleen bij de spelers, maar ook bij de Technische Commissie (TC), het bestuur, de staf maar ook onze grote trouwe supportersschare. Als we dan een speler uit onze eigen opleiding hetzelfde aantal kansen en minstens zo veel vertrouwen geven als spelers van buitenaf dan zal de hoofdmacht volgens Peter en Joop uit meer herkenbare spelers bestaan, die uit het dorp en/of de directe omgeving komen.

Werkwijze

Waar Peter zich meer bezig hield met de Bovenbouw (onder 13 t/m onder 18) van de jeugdopleiding was Joop Brand bezig met de Onderbouw (Kleine Rooie Vogels t/m onder 12). Het begon met het feest van de Champions League bij de Kleine Rooie Vogels. Daarna investeerde IJsselmeervogels in de technische ontwikkeling van de jonge spelertjes. En de afgelopen drie jaar draagt Joop Brand zijn kennis over aan de jonge zelf opgeleide trainers, die de selecties van de Onderbouw steeds beter training aan het geven zijn. Dit gebeurt nog steeds met de bij Joop Brand kenmerkende passie en gedrevenheid om iedere keer een stapje beter te worden.

Samen met Peter van Diermen en Joop Brand neemt ook Steven de Harder aan het einde van dit seizoen afscheid van onze jeugdopleiding als voorzitter. Steven de Harder is onlangs toegetreden tot de TC.

Dankwoord

Bestuurslid Voetbalzaken Jaap Jan de Graaf over het aanstaande afscheid van Peter van Diermen en Joop Brand: “De voetbalkennis en de passie waarmee deze absolute voetbaldieren IJsselmeervogels in de afgelopen tien seizoenen naar vooraf niet voor te stellen niveaus hebben gebracht, is op zijn minst buitengewoon knap te noemen. Na zo’n lange periode van samenwerking is het ook goed om te kijken naar een “frisse wind” waarbij nieuwe doelen en een hernieuwd stukje visie worden geformuleerd. Dat Peter, Joop en Steven hier een bijzonder stevig voetbalfundament voor hebben weten te creëren waar IJsselmeervogels jaren mee vooruit kan en ongelooflijk trots op is, is een absoluut understatement. De komende periode zullen wij vanuit de club berichtgeving doen omtrent de invulling per seizoen 2023-2024 waar ondertussen hard aan gewerkt is en wordt.”

Peter van Diermen

Peter van Diermen

Joop Brand

Joop Brand

Terug

Deel via
Alle evenementen

Evenementen

25
apr
Voetbalclinic voor de jeugd

Voetbalclinic voor de jeugd
De Westmaat

27
apr
Koningsdag 3.0

Koningsdag 3.0
De Westmaat

27
apr
Kingsday 3.0 Party

Kingsday 3.0 Party
De Westmaat

9
mei
Vriendinnendag 8 en 9 mei

Vriendinnendag 8 en 9 mei
De Westmaat

Alle evenementen