Nieuws

Futsal 1 wint eerste play-off wedstrijd tegen Zeemacht

Afgelopen maandagavond is IJsselmeervogels Futsal 1 erin geslaagd om de tweede ronde van de play-offs te bereiken. In een zeer spannende uitwedstrijd tegen het gehavende Zeemacht, werd uiteindelijk met 1-3 gewonnen. Na een bijna 2 uur durende reis kwamen de Vogels eindelijk aan in Den Helder, waar ze het moesten opnemen tegen de bemanning van Zeemacht. In deze eerste ronde van de play-offs telt alleen een overwinning, dus het was vanaf het begin alle hens aan dek.

Eerste helft
In een zeer sfeervolle zaal met toeschouwers en muziek, begonnen de twee ploegen fanatiek aan het duel. Het was Zeemacht dat veel de bal had en het spel dicteerde in de openingsfase. De Vogels liepen vaak achter de feiten aan, waardoor de thuisploeg steeds gevaarlijker werd. Het resulteerde in een stormvloed aan kansen, die er op miraculeuze wijze steeds net niet in gingen. Mede door puik keeperswerk van Naud Visser, overleefde IJsselmeervogels de golf aan kansen. IJsselmeervogels had aanvallend weinig in te brengen, wat leidde tot veel onvrede met de meegereisde supporters. Het spel was gehaast, slordig en er werd bovendien uitstekend verdedigd door Zeemacht. Het was overleven in de slotfase van de eerste helft. Gelukkig voor de Vogels floot de scheidsrechter op tijd af voor het einde van de eerste helft.

Zeemacht1

Tweede helft
In de tweede helft moesten de Vogels alle zeilen bijzetten om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Er moest iets anders gedaan worden dan in de eerste helft, het roer moest om. IJsselmeervogels begon fel aan de tweede helft en leek meer intenties te hebben om aan te vallen. Deze verandering van koers pakte direct goed uit. Cees Duyst werd in de punt van de aanval aangespeeld en legde de bal breed voor de mee naar voren gesprinte Joshua Duyst. Aan de rechterkant van het veld voelde Joshua Duyst zich als een vis in het water en zorgde met een kanonskogel van een schot voor de voorsprong: 0-1. Met deze bevrijdende openingstreffer hadden de Vogels zich herpakt en was het positieve gevoel weer terug. Vrijwel direct na het doelpunt kreeg IJsselmeervogels een gelukje. Na een duel langs de zijlijn waren beide teams het erover eens, de bal is uit. De scheidsrechter daarentegen dacht hier anders over en daar maakte Nick Heek handig gebruik van. Hij rende met de bal langs de zijlijn en schoot met een venijnige punter de 0-2 binnen.

De Vogels waren in extase na het doelpunt en Zeemacht kon niet geloven waar het mee overspoeld raakte aan het begin van de tweede helft. De thuisploeg raakte echter niet van de wijs en probeerde terug in de wedstrijd te komen. Vrijwel direct na de 0-2 nam de kapitein van Zeemacht zijn ploeg op sleeptouw en vuurde een gevaarlijk schot af richting het doel van de Vogels. De bal vloog via de onderkant van de lat het doel uit, waardoor de Vogels opgelucht adem konden halen. Het was kantje boord voor IJsselmeervogels, dat gefocust moest blijven om de wedstrijd over de streep te trekken. Een kwartier voor tijd ontving een speler van Zeemacht een gele kaart, wat een man-meer-situatie creëerde voor de Vogels. Serhii Fil maakte hier gretig gebruik van en kreeg zeeën van ruimte. Joël Kok gaf de bal af, waarna Serhii de bal richting het doel schoot. Overtuigend was het schot niet, maar de keeper had geen antwoord op de inzet van de kleine Oekraïner: 0-3.

Zeemacht2

De Vogels waren op dreef en het leek erop dat een overwinning hen niet meer kon ontgaan. Totdat Nick Heek een gele kaart kreeg wegens vermeend natrappen richting de tegenstander. Hierdoor zat Nick Heek opgescheept met een tijdstraf van 2 minuten en moesten de Vogels met z’n drieën proberen een eventuele comeback van Zeemacht te voorkomen. Waar de thuisploeg in de eerste helft kans op kans creëerde, hadden ze in de tweede helft zichtbaar moeite om gevaar te stichten. Ook met een man meer op het veld, lukte het de mannen uit het hoge noorden niet om iets te creëren. Nadat de Vogels weer compleet waren ging het alsnog mis. Alexandr Grigorescu verloor de bal op een gevaarlijke plek, waardoor de spits van de bemanningsleden vrij door kon lopen richting het doel. Keeper Naud Visser kreeg zijn vingertoppen tegen de inzet van de spits, maar het bleek niet voldoende: 1-3. Naud Visser moest de bal uit het net vissen, waarmee de spanning in de wedstrijd terug was.

Met nog 5 minuten op de klok, deed Zeemacht een alles of niets poging om te scoren. De keeper deed mee als vijfde aanvaller, maar werd direct teruggeroepen door de assistent-scheidsrechter. Omdat het keepersshirt niet overeenkwam met het originele keepersshirt, mocht de aanvaller het veld niet meer betreden als keeper. Het zorgde voor veel verontwaardiging bij de vele toeschouwers en ook de assistent-coach kon zijn emoties niet in bedwang houden. Hij raakte zeer overstuur en trapte een stoel van zich af richting de assistent-scheidsrechter. De scheidsrechter greep direct in en gaf de assistent-coach een directe rode kaart. Hij moest het veld verlaten en werd de tribune op gestuurd, waar de fanatieke aanhang van de Vogels hem op ludieke wijze begroette. De wedstrijd liep de spuigaten uit, ook omdat de bank van Zeemacht woest was op de arbitrage. De scheidsrechter kreeg de wind van voren vanwege deze beslissing, wat de sfeer er niet beter op maakte. De Vogels bleven kalm en lieten zich niet van de wijs brengen door de escalerende situatie. De resterende minuten werden zakelijk uitgespeeld, waardoor IJsselmeervogels de wedstrijd met 1-3 wist te winnen.

Zeemacht3

Met deze knappe 1-3 overwinning tegen een stug Zeemacht, plaatst IJsselmeervogels Futsal 1 zich voor de tweede ronde van de play-offs voor promotie naar de Topklasse. Hierin nemen de Vogels het op tegen de winnaar van de wedstrijd Ara Cora Kingdom – Pellor fc/DHS security. Deze ronde zal anders verlopen dan de eerste ronde, omdat er zowel een uit- en thuiswedstrijd wordt gespeeld. Het team dat over twee wedstrijden wint, gaat door naar de finale. De volgende wedstrijd wordt ergens in de week van 13 t/m 17 mei gespeeld. De exacte datum en tegenstander volgt nog.

Wilt u helemaal niks missen en op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de play-offs van Futsal 1? Volg dan vvijv_futsal op Instagram!