Nieuws

Zaal 1 wint na chaotische slotfase van Annour/Madiba

Afgelopen vrijdag was het weer een waar spektakel in Sporthal De Toekomst, waar IJsselmeervogels zaal 1 een buitengewoon belangrijke overwinning boekte tegen directe concurrent Annour/Madiba. Met een zenuwslopende 5-4 hebben de Vogels zich stevig in de top van de competitie gevestigd en een belangrijke stap gezet in de race om het kampioenschap.

Eerste helft
Beide ploegen begonnen rustig aan de wedstrijd. Er werd weinig risico genomen en dus ook weinig kansen gecreëerd. Na 10 minuten spelen barstte de wedstrijd echter los. Jelle Kootstra wist zijn directe tegenstander met een technisch hoogstandje te passeren, maar werd daarna keihard onderuit gehaald. Het betekende einde wedstrijd voor Jelle Kootstra, die met een blessure het veld moest verlaten. De tegenstander ontving een terechte gele kaart, waardoor de Vogels twee minuten lang met een man meer op het veld mochten spelen.

Het was zaak om deze man-meer-situatie goed uit te spelen. IJsselmeervogels had moeite om het gat te vinden, maar bleef geduldig rondspelen. Totdat Alexandr Grigorescu ruimte zag voor het schot en de bal met de punt van de voet keihard in de kruising schoot: 1-0. Na deze welverdiende openingstreffer ging het echter snel mis. Binnen een paar minuten maakte Annour/Madiba namelijk alweer de 1-1, na een flinke blunder van de laatste man. De bal werd knullig verspeeld, waarna de spits vrij kon doorlopen richting het doel en keeper Giel Kootstra wist te passeren.

Na deze tegenslag was het aan de Vogels om de rug te rechten. Geert-Henk Muijs maakte na een lange afwezigheid zijn rentree en bewees met een doelpunt dat zijn aanwezigheid van onschatbare waarde was. Een splijtende pass van Alexandr Grigorescu bereikte Geert-Henk Muijs, die op zijn beurt de bal kinderlijk eenvoudig langs de keeper wist schieten: 2-1. Na deze fraaie treffer floot de scheidsrechter af voor het einde van de eerste helft.

Tweede helft
De tweede helft bracht een herboren Annour/Madiba, vastberaden om de druk op te voeren. IJsselmeervogels werd tegen het eigen doel gedrukt en probeerde de gelijkmaker te voorkomen. Dit lukte niet, nadat de spits van de Amersfoortse club zijn tegenstander uitspeelde en de bal strak in de hoek schoot: 2-2. Door deze goal was de wedstrijd weer in evenwicht en was het zaak voor beide teams om het spel naar zich toe te trekken.

Waar er in de eerste helft weinig kansen werden weggegeven door beide teams, zo werd er in de tweede helft juist heel veel gecreëerd. Het was een zeer open wedstrijd waarin de bal snel van de ene naar de andere kant van het veld ging. Met nog 15 minuten op de klok was Annour/Madiba bezig met een veelbelovende aanval, ware het niet dat de centrale verdediger de bal verloor door drukzetten van Patrick Koelewijn. Patrick Koelewijn pakte de bal op eigen helft af en kon meteen doorlopen in de richting van het doel van de tegenstander. Oog in oog voor de keeper hield hij het hoofd koel en schoot IJsselmeervogels op voorsprong: 3-2.

Met deze goal leefde IJsselmeervogels weer helemaal op. Er werden veel kansen gecreëerd, maar de keeper van Annour/Madiba bleek vaak een sta in de weg. Aan de andere kant, bewees Giel Kootstra waarom hij één van de minst gepasseerde keepers is van de competitie. Hij haalde tot tweemaal toe, de bal met een katachtige reactie van de lijn. De Vogels hadden het zwaar, totdat Jelle Priem een bal in de kluts op een weergaloze manier langs te keeper wist te manoeuvreren: 4-2. Hiermee trok IJsselmeervogels de wedstrijd naar zich toe en maakte het zich, met een comfortabele voorsprong, op voor de slotfase. Een slotfase, waarin Serhii Fil de hoofdrol zou spelen.

De wedstrijd barstte namelijk vijf minuten voor het einde helemaal los. Serhii Fil ontving een dubieuze gele kaart, wegens het niet correct wisselen. Hiermee moesten de Vogels met een man minder spelen en dit werd genadeloos afgestraft. De vrije man werd gevonden en dus stond het al snel 4-3. Het werd hierna nòg erger voor de Vogels. Serhii Fil haalde een speler van Annour/Madiba op de rand van het strafschopgebied onderuit. De scheidsrechter was resoluut en wees naar de stip: penalty. De penalty werd genomen met nog maar twee minuten op de klok. Giel Kootstra kon zich niet onderscheiden en moest aanzien hoe de penalty perfect werd binnengeschoten: 4-4.

Een flinke domper voor IJsselmeervogels, die de hele wedstrijd in twee minuten volledig zag omkeren. Serhii Fil nam na de aftrap direct het voortouw richting het doel van de tegenstander, met een alles of niets poging. Mede door een geniaal één-tweetje met Alexandr Grigorescu, wist Serhii Fil meteen alle verdedigers te passeren. Met een prachtige lob, verschalkte hij de keeper en bracht IJsselmeervogels in de laatste minuut weer aan de leiding: 5-4! Annour/Madiba kon haar eigen ogen niet geloven en probeerde in de laatste seconde nog een doelpunt te maken. Dit ging echter te hard volgens de scheidsrechter, die voordat hij affloot, nog een gele kaart trok voor de spits van de uitploeg.

Na deze tumultueuze slotfase, ging IJsselmeervogels er dus met de overwinning vandoor. Hiermee slaan de Vogels een enorme slag in de race voor het kampioenschap. Omdat de concurrentie struikelde, heeft de top 3 zich nu met 4 punten losgemaakt van de subtop. Op 1 december speelt IJsselmeervogels zaal 1 de volgende competitie wedstrijd. In IJsselstein wordt er om 20:10 gespeeld tegen ZVVN 77.